توصیه های از امام خمینی(قدس سره)به طلاب و فضلا | ... |
چند روز دیگه سالگرد رحلت امام خمینی رحمةالله هست.
توی جامعه ما معمول در همچین روزهایی در مورد سیره امام، گفتارشون و توصیه هاشون مطلب نوشته میشه، برنامه ساخته میشه، سخنرانی و بحث و گفتگو میشه
نمیدونم این کار درسته یا نه گاهی فکر می کنم درسته و از باب تذکره و گاهی فکر می کنم اشتباه هستش امام یا هر مورد مشابهی مختص به یک روز یا هفته یا دهه خاص نیستن بلکه باید کل ایام مد نظر باشه
خلاصه به پیرو روال جاری به مناسبت رحلتوش بعضی از توصیه های ایشون به طلاب و فضلا متذکر میشم ان شاء الله جزو عاملین باشیم.
* اگر عالمی مهذب باشد، اخلاق و آداب اسلامی را رعایت نماید، جامعه را مهذب و هدایت میکند. در بعضی از شهرستانهایی که تابستانها به آنجا میرفتم، میدیدم اهالی آن بسیار مؤدب به آداب شرع بودند. نکتهاش این بود که عالم صالح و پرهیزکاری داشتند. اگر عالم ورع و درستکاری در یک جامعه یا شهر و استانی زندگی کند، همان وجود او باعث تهذیب و هدایت مردم آن سامان میگردد، اگر چه لفظاً تبلیغ و ارشاد نکند. ما اشخاصی را دیدهایم که وجود آنان مایه پند و عبرت بوده؛ صرف دیدن و نگاه به آنان باعث تنبه میشد.
(جهاد اکبر/16)
* شما که امروز در این حوزهها تحصیل میکنید و میخواهید فردا رهبری و هدایت جامعه را به عهده بگیرید، خیال نکنید تنها وظیفه شما یاد گرفتن مشتی اصطلاحات میباشد، وظیفههای دیگری نیز دارید. شما باید در این حوزهها خود را چنان بسازید و تربیت کنید که وقتی به یک شهر یا ده رفتید، بتوانید اهالی آنجا را هدایت کنید و مهذب نمایید. از شما توقع است که وقتی از مرکز فقه رفتید، خود مهذب و ساخته شده باشید، تا بتوانید مردم را بسازید و طبق آداب و دستورات اخلاقی اسلامی آنان را تربیت کنید، اما اگر خدای نخواسته در مرکز علم خود را اصلاح نکردید، معنویات کسب ننمودید، به هرجا که بروید العیاذباللّه، مردم را منحرف ساخته، به اسلام و روحانیت بدبین خواهید کرد.
(جهاد اکبر/13)
* اخلاق باید در همهجا و در همه دروس، مورد توجه قرار گیرد؛ و اعتقادم بر این است که باید هرکس حوزه درسی بزرگ یا کوچکی دارد، یکی دو دقیقه- مقدمتاً یا مؤخرتاً- درس اخلاق بگوید که طلاب با اخلاق اسلامی بار بیایند.
(صحیفه امام/20/191)
* اگر تهذیب در کار نباشد، علم توحید هم به درد نمیخورد. «العلم هوالحجابالاکبر» هرچه انباشتهتر بشود علم، حتی توحید که بالاترین علم است، انباشته بشود در مغز انسان و قلب انسان، انسان را اگر مُهذَّب نباشد، از خدای تبارک و تعالی دورتر میکند. باید کوشش بشود در این حوزههای علمیه، چه حال و چه بعدها کوشش بشود که اینها را مهذَّب کنند. در کنار علم فقه و فلسفه و امثال اینها، حوزههای اخلاقی، حوزههای تهذیب باشد، و حوزههای سلوک «الیاللهتعالی». شما میدانید که مرحوم شیخ فضلاللَّه نوری را کی محاکمه کرد؟ یک معمم زنجانی؛ یک ملای زنجانی محاکمه کرد و حکم قتل را او صادر کرد؛ وقتی معمم، ملا؛ مهذّب نباشد، فسادش از همهکس بیشتر است. در بعض روایات هست که در جهنم، بعضیها- اهل جهنم- از تَعفُّن بعض روحانیین در عذاب هستند، و دنیا هم از تعفُّن بعضی از اینها در عذاب است.
(صحیفه امام/13/420)
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1395-03-12] [ 01:00:00 ب.ظ ]
|